У процесі дистанційного навчання використання сучасних інформаційних технологій забезпечують гнучкість, модульність, інтерактивність та зручність під час здійснення освітнього процесу в університеті. В таких умовах пріоритетним завданням студентів і науково-педагогічних працівників є дотримання принципів чесності, справедливості, взаємної довіри, рівності, відповідальності та академічної свободи. Саме тому викладачі, студенти та співробітники нашого університету беруть активну участь у серії вебінарів з академічної доброчесності «Вебінари #SAIUP на дивані», ініційованому Проектом сприяння академічній доброчесності в Україні.

03 квітня 2020 року викладачі факультету української філології та журналістики – доктор філологічних наук, професор Людмила Марчук, доктор педагогічних наук, доцент Анжеліка Попович, кандидат філологічних наук, доцент Наталія Ладиняк та кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Оксана Почапська взяли участь у вебінарі «Академічна доброчесність для закладів вищої освіти» команди проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».  Одним зі спікерів вебінару – координатором Проєкту сприянню академічної доброчесності в Україні Тарасом Тимочко – були озвучені основні ознаки академічної доброчесності, зазначені умови дотримання академічної доброчесності в закладах вищої освіти. Також під час вебінару учасники обговорювали питання введення дисципліни «Академічне письмо» до навчальних планів закладів вищої освіти.

04 квітня 2020 року відбувся вебінар «Мистецтво академічного письма: практичні поради», який проводила Наталя Шліхта, PhD, очільниця кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», радниця SAIUP, співавторка методичних рекомендацій та програми курсу «Основи академічного письма», матеріалів про викладання академічної доброчесності для школярів. Участь у вебінарі взяли декан факультету української філології та журналістики, член Комісії з питань академічної доброчесності нашого університету Борис Коваленко та кандидат філологічних наук, методист вищої категорії навчального відділу Зореслава Шевчук. Спікер вебінару виокремила основні принципи академічного письма, наголосила на необхідності коректного оформлення покликань на авторський текст та окреслила низку порад викладачам і студентам, як правильно працювати з науковою літературою.

Що таке академічний плагіат? Як уникнути плагіату і самоплагіату? Коли академічний плагіат (не) порушує авторських прав? Як перевіряти текст на ознаки плагіату? Ці та інші питання були предметом обговорення під час вебінару «Все, що ви хотіли знати про плагіат», спікером якого був Євген Ніколаєв, консультант SAIUP, співавтор та співупорядник низки методичних матеріалів, зокрема «Методичні рекомендації для закладів вищої освіти з підтримки принципів академічної доброчесності» та «Розширений глосарій термінів та понять із академічної доброчесності», незмінний автор інфобюлетенів «Академічна доброчесність». У вебінарі взяли активну участь члени Комісії з питань академічної доброчесності Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (доктор економічних наук, професор Наталія Мазур, кандидат географічних наук, старший викладач, голова Наукового товариства студентів (слухачів), аспірантів, докторантів і молодих вчених Владислав Гарбар, голова профспілкового комітету працівників університету Борис Коваленко, керівник наукового відділу Ольга Віннічук, кандидат філологічних наук, старший викладач Тетяна Джурбій, кандидат психологічних наук, доцент Оксана Чеканська, кандидат педагогічних наук, асистент Тарас Пухальський, спікер студентського сенату Мар’яна Турніцька, голова профспілкового комітету студентів, аспірантів та докторантів університету Юлія Штефанко, студентка групи PO2-B17 педагогічного факультету Наталія Пилипів, студентка групи М1-В16 фізико-математичного факультету Маріна Рой) та методист вищої категорії навчального відділу, кандидат філологічних наук Зореслава Шевчук.

Щиро дякуємо організаторам за цікаві та інформативні онлайн-зустрічі!

«Вебінари #SAIUP на дивані»: серія онлайн-зустрічей від Проєкту сприяння академічної доброчесності в Україні