Щороку 21 жовтня світова спільнота відзначає Міжнародний день академічної доброчесності. Українська наукова спільнота активно впроваджує принципи академічної доброчесності, переймає досвід зарубіжних колег щодо реалізації міжнародних стандартів.

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка вже третій рік поспіль долучається до відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності. Зокрема, цьогоріч студенти, викладачі та всі охочі мали гарну нагоду взяти участь в онлайн-семінарі «Академічна доброчесність: виклики і можливості», спікером якого була Юлія Богоявленська, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів та цифрової економіки Державний університет «Житомирська політехніка», експерт проєктів HORIZON2020, GIZ («Інтегрований розвиток міст України», «ULEAD with Europe»), фасилітатор програми Британської Ради «Активні громадяни», розробник цифрових курсів. Під час зустрічі Юлія Вячеславівна розкрила особливості реалізації політики доброчесності в практиках зарубіжних закладів освіти, окреслила процедуру рецензування наукових видань, наголосила на важливості дотримання доброчесності під час освітнього процесу.

Не менш цікавим захід було запропоновано здобувачам вищої освіти К-ПНУ, а саме участь у фотоконкурсі «Академічна доброчесність: що в студентів на думці?», Відповідно до умов, студенти повинні зробити цікаве та креативне фото, яке ілюструє суть поняття академічної доброчесності. Конкурс ще триває, тому радо чекаємо на Ваші матеріали (електронна адреса: prescentr@kpnu.edu.ua).

Переможця визначатимуть члени комісії з питань академічної доброчесності К-ПНУ. Результати фотоконкурсу будуть оприлюднені на вебсайті університету. Стежте за новинами!

Факультети К-ПНУ також долучилися до відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності. Відтак на педагогічному факультеті  в межах підсумкового заняття з дисципліни «Комп’ютерне моделювання та аранжування музичних творів» під керівництвом кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри музичного мистецтва Тараса Пухальського, відбулось обговорення основних видів порушень доброчесності у використанні авторських музичних творів, музичних фонограм, норм авторської етики в музично-виконавській і педагогічній діяльності на тему «Плагіат, ремейк, кавер – у чому різниця?».

Також за участі студентів спеціальності 014 Середня освіта «Музичне мистецтво» та науково-педагогічних працівників магістранти MM1-M21 групи презентували у власному виконанні свої творчі роботи – аранжування українських народних пісень, відомих хітів української та зарубіжної естради, над якими працювали на практичних і лабораторних заняттях.

На фізико-математичному факультеті зі студентами першого курсу відбулася бесіда «Знайомство з академічною доброчесності в К-ПНУ».  Здобувачі вищої освіти ознайомилися із поняттям академічної доброчесності, з’ясували, чому так  важливо його дотримуватися, опрацювали види порушень та відповідальність за порушення академічної доброчесності. Крім того, студенти ознайомилися з переліком нормативних документів, які регулюють поняття академічної доброчесності в нашому університеті. Бесіду підготували та провели Інна Штика (група М1-В19) та Ангеліна Мазур (група М1-В20).

Факультет спеціальної освіти, психології і соціальної роботи також долучились до відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності. Науково-педагогічні працівники кафедри спеціальної та інклюзивної освіти разом зі здобувачами вищої освіти груп KorO1-B20, KorO1-B19, SoO1-M22z,  SoO2-M22z організували фотофлешмоб із метою популяризації цього поняття. Таким заходом вони вкотре нагадали кожному учаснику освітнього процесу,  що академічна доброчесність, мотивоване та відповідальне навчання і викладання – запорука якісної освіти!

Цикл заходів із популяризації академічної доброчесності в університеті Огієнка триває!

Пам’ятаймо: #ЧЕСНІСТЬПОЧИНАЄТЬСЯЗТЕБЕ!

Відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності в К-ПНУ