21 жовтня академічна спільнота Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка долучилася до відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності. Останніми роками українська наукове та освітнє товариство все більше звертається до питань академічної доброчесності та впровадження міжнародних академічних стандартів. З позиції світових стандартів вищої школи академічна доброчесність – це дієвий інструмент забезпечення якості вищої освіти, а на рівні закладів вищої освіти дотримання засад академічної чесності має стати частиною чіткої інституційної політи­ки, підкріпленої бажанням та рішучістю запровадження нової моделі і принципів академічної взаємодії.

Відтак з нагоди цього дня в К-ПНУ студенти та викладачі об’єдналися задля популяризації академічної доброчесності з-поміж учасників освітнього процесу та взяли участь у фоточеленджі «Бути доброчесним – це…», висвітливши світлини із трактуванням власної позиції з цього питання.

По обіді в конференц-залі університету пройшла відкрита зустріч «Академічна доброчесність у ЗВО: від теорії до практики», у якій взяли участь студенти, викладачі та всі охочі. На початку заходу до присутніх із вітальним словом звернулася проректор з наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор Світлана Миронова, яка наголосила на важливості розуміння цього поняття не лише в межах реалізації освітнього процесу, а й у глобальному аспекті, зокрема в повсякденному житті. Доктор економічних наук, професор, голова комісії з питань академічної доброчесності Наталія Мазур продемонструвала презентацію, у якій висвітлила основні кроки реалізації політики дотримання академічної доброчесності в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка та окреслила загальні вектори діяльності комісії з питань академічної доброчесності, яку вона очолює.

Методист вищої категорії навчального відділу, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови Зореслава Шевчук узагальнила актуальні тенденції впровадження академічної доброчесності, чинники формування академічної культури сучасного студента.

Наприкінці зустрічі голова профкому студентів, аспірантів та докторантів університету Юлія Штефанко провела цікавий інтерактив, під час якого присутні опрацьовували творчі кейси та формували асоціативні ланцюжки з питання академічної доброчесності.

Висловлюємо подяку здобувачам вищої освіти і науково-педагогічним працівникам за зворотній зв’язок, цінні ідеї та цікаві пропозиції щодо подальших зустрічей у такому форматі!

 

 

 

 

Міжнародний день академічної доброчесності в К-ПНУ: як це було